Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, no array or string given in /usr/home/festivalpedralbes.com/web/wp-includes/class-wp-hook.php on line 298 Orquesta Buena Vista Social Club ® | Festival Jardins de Pedralbes
Orquesta Buena Vista Social Club ®
19 Juny
22:00 h

Orquesta Buena Vista Social Club ®

Adiós Tour

Acomiadament de l’orquestra més emblemàtica de la música cubana

L’orquestra ha donat popularitat internacional al son i demés estils de música tradicional cubana.

Quan Ry Cooder va aterrar a l’Havana el 1996, a requeriment del productor britànic Nick Gold, per a gravar una sessió amb músics africans i cubans, poc podia imaginar que el que en un principi va ser un fracàs, degut a que els músics de Mali no van poder viatjar a l’illa per culpa del seu visat, acabaria convertit en un dels discos més cèlebres de la història de la música cubana.

Sí, perquè quan van decidir improvisar un àlbum de son cubà, gravat amb veterans músics locals, per a aprofitar l’estància, no estava ni remotament a les seves ments el mega èxit que aconseguirien les sessions del que va acabar dient-se Buena Vista Social Club, en honor a un club privat de l’Havana que va tancar les portes als anys quaranta del segle passat.

El disc, editat al setembre de 1997, va comptar amb un elenc de noms, alguns d’ells poc coneguts fora de l’illa, entre els quals figuraven Orlando ‘Cachaito’ López, Eliades Ochoa, Rubén González, Compay Segundo, Ibrahim Ferrer i Omara Portuondo, rescatant clàssics del son, boleros, guajiras, descargas i inclús “La Bayamesa”, una cançó tradicional patriòtica. L’èxit, impulsat per una posterior pel·lícula documental de Wim Wenders, va ser de tal calibre que des d’aleshores el nom de l’orquestra està gravat a foc a la memòria dels aficionats a la música cubana.

Molts dels membres originals ja han desaparegut però l Buena Vista Social Club segueix en perfecte estat de forma, reunint a alguns supervivents i afegint membres nous que porten el pavelló cubà ben alt. La seva gira de comiat ve acompanyada pel disc “Lost and Found”, una compilació de temes inèdits rescatats pel seu segell World Circuit, alguns d’ells pertanyen a les sessions originals als estudis del segell Egrem i altres a gravacions posteriors. Entre ells destaquen “Macusa”, un duet de Compay Segundo i Eliades Ochoa a la manera de “Chan Chan”, Omara Portuondo cantant “Lágrimas Negras”, tres temes en directe d’Ibrahim Ferrer o “Como siento yo”, l’últim danzón que va gravar el pianista Rubén González.

Discografia recomanada

“Buena Vista Social Club” (1997)

“Buena Vista Social Club at Carnegie Hall” (2008)

“Lost and Found” (2015)

web